Multimetre ile Akım Nasıl Ölçülür?
Bir multimetrenin en yaygın uygulamalarından biri, bir elektrik devresindeki akımı ölçmektir. Ve her tomurcuklanan elektrikçi bunun nasıl yapılacağını bilmelidir. AC amplifikatörlerini ölçmek veya bir sistemin amperini kontrol etmek isteyip istemediğiniz, multimetre kullanarak nasıl yapılacağı önemli bir beceridir.
Bugün, bir multimetre ile akımın nasıl ölçüleceği ile ilgili adımlardan geçeceğiz ve ayrıca yolda birkaç yararlı ipucu öğreneceksiniz.
Konu nedir?
Akım, bir güç kaynağından bir yüke giden elektriğin yönlü akışıdır. Ölçülmesi, bir yüke beslenen elektrik miktarını ölçtüğünüz anlamına gelir.
İki tür akım vardır - doğru akım (DC) ve alternatif akım (AC) - ve aralarındaki en büyük fark çevrim sürecidir.
Bir multimetre Analog Dijital Çeviricileri kullanarak akımı ve analog sinyali dijital bir değere dönüştüren bir dizi kaydediciyi ölçer.
Bir analog test cihazı kullandığınızda, dönüşüm gerçekleşmez ve akımı doğrudan tespit edebilir ve ayrıca ölçek ölçerdeki dalgalanmaları gözlemleyebilirsiniz. Ancak, süreci kolaylaştırmak için dijital bir multimetre kullanacağız. Günlük yaşamımızda DC, pillerle bulduğunuz ve akıllı telefonunuzun şarjında kullandığınız şeydir.
Öte yandan, AC, evinizin güç kaynağı şebekesinde elde ettiğiniz şeydir. Bir elektrikçi bu temel bilgileri bilmeli ve akımı ölçerken bu bilgiyi akıllıca kullanmalıdır.
Multimetre ile Akım Nasıl Ölçülür?
Bu kılavuz için dijital bir multimetre ve bir örnek devre gerekir. Beyaz bir LED, bir direnç ve 9 voltluk bir pil kullanarak basit bir devre kurduk. Sonunda devreyi yeniden oluşturmak için devre tablasını gözlemleyebilirsiniz.
Aküden (güç kaynağı) yüke (LED ampul) akan akımı ölçeceğiz. Buradaki güç kaynağı bir batarya olduğundan, DC amperlerini ölçeceğiz. Kaynağın bir duvar prizinden geldiği bir elektrik devresini test ediyor olsaydık, AC akım ölçümleri için bir multimetreye ihtiyacımız olurdu.
Dijital multimetre ile akımı ölçmek için gereken adımlar şunlardır:
Adım 1:
Dijital multimetrenizi ve breadboard'u çıkarın ve bir masaya yerleştirin,
Adım 2:
Multimetreyi AÇIN ve geçerli işlevi seçin.
Yukarıdaki ilk görüntüdeki multimetrede, DC akım işlevi kadranın sağ tarafındadır. En düşük aralığı seçin (bu multimetre için 2000µ amper)
Adım 3:
Test problarını kullanın ve dikkatlice aşağıdaki şekilde bağlayın. Akımı ölçtüğümüz için, polariteyi not etmek önemlidir Kırmızı test probunu LED'in anoduna yönlendirin. LED'lerin anotunu, uçlarını gözlemleyerek belirleyebilirsiniz; kısa olanı anot ve uzun olanı katottur Siyah test probunu direnç terminaline doğrultun
Adım 4:
Multimetre, devreden geçen ilgili akımı göstermelidir. Değilse (ve bunun yerine% 100 direnç gösterirse), geçerli aralığı değiştirmelisiniz. Aralığın şu anda 2000µ olarak nasıl ayarlandığına dikkat edin.
Adım 5:
Amper aralığını 20m olarak değiştirdik ve devreyi test ettik.
Okumada bir değişiklik yok. Bunun da gösterdiği, akım değerinin aralıktan daha yüksek olmasıdır (yani 20m amper)
Adım 6:
Tekrar amper aralığını 20m'den 200m'ye değiştirdik ve test ettik. Okumanın nasıl 25.0 miliamper gösterdiğine dikkat edin
Adım 7:
Ayrıca, elektronların devre boyunca hareketini gösterdiğinden akımın nasıl sabit kaldığını da not edebilirsiniz. Akım akışı 200m amperden az olduğu için ekran değeri gösterdi. Daha yüksek akımları test ederseniz, aralığı aşağıda açıklandığı gibi değiştirmeniz gerekir.
Ne yazık ki, bu multimetrenin aralığı sadece 200 miliampere kadardır
Bu, bir multimetre kullanarak akımı ölçmenin temel işlemidir. Ana fikir, test problarını bir yükün iki ucu arasında tutmaktır. Bizim durumumuzda, yük LED ampuldü, bu yüzden bir probu anot ve diğerini karşı tarafa doğrulttuk. Bu düşük DC amper ölçümü olduğundan, test sırasında çıplak ellerimizi kullandık.
Bununla birlikte, yüksek akım oranlarına sahip devreleri test ederken uygun yalıtım eldivenleri giymeniz önemle tavsiye edilir.
500mA'nın üzerindeki her şey endişe sebebidir.
Hangi Akım Aralığını Seçmeli?
Bir multimetre kullanarak akımı ölçerken, hangi aralığın seçileceği konusunda kafa karıştırmak yaygındır.
Karışıklığı önlemek için şu basit ipuçlarını takip edebilirsiniz:
- Her zaman en düşük aralık ile başlayın
- Miktarı ölçerken aralığı değiştirin. Bu şekilde ölçülen akımın değerine göre doğru aralığı ayarlayabilirsiniz.
- Seçtiğiniz üniteye karşı değeri okuyun. 2000µ-amper aralığını seçtiyseniz, görüntülenen değere bir "µ" (mu veya mikroamper) eklenmelidir. 20m menzilinde ise "m" (miliamper)
Ölçülmekte olan akımın varsayımında seçimin anahtarı.
Yüksek Akım Ölçümü Hakkında:
Not Yüksek akım değerlerini ölçerken daima yalıtılmış el eldivenleri kullanmalısınız.
Akım ölçülürken dikkat edilecek diğer bir nokta prob bağlantısıdır. 200m DC ampere kadar akım ölçümü için, probları şu şekilde bağlayabilirsiniz:
Bunun üstünde ve 10A aralığına kadar, bunlar şu şekilde bağlanmalıdır:
Yüksek akım değerlerini ölçerken daha dikkatli olun çünkü daha yüksek şok olasılığı vardır. Piyasada, yüksek aralıklı DC ve AC amperlerini ölçebileceğiniz multimetreler bulunmaktadır.
Sonuç:
Bu hızlı kılavuzun, akımı bir multimetre ile nasıl ölçeceğinizi anlamanıza veya fırçalamanıza yardımcı olduğunu umuyoruz. Herhangi bir şüpheniz varsa, aşağıdaki yorumlarda belirtmekten çekinmeyin. Sadık Turan Alp
Yeni Yorum