Multimetre Nasıl Okunur?
Bir teknisyenin en temel becerilerinden biri, bir multimetreyi verimli bir şekilde kullanma faaliyetidir. Yeni başlayanlar olarak, bir multimetrenin nasıl çalıştığını, çeşitli elektrik miktarlarını nasıl tespit ettiğini ve ölçtüğünü ve sonunda bunları dijital ekranda son bir değere nasıl dönüştürdüğünü derinlemesine anlıyorsunuz. Temel bilgileri zaten biliyor olabilirsiniz, bu nedenle doğrudan bir multimetrenin nasıl okunacağı sürecine atlayacağız.
Multimetrelerin çalışma prensibi hakkında daha fazla bilgi arıyorsanız, lütfen diğer kılavuzlarımıza bakın. Bu makale sadece bir multimetre okumaya odaklanmaktadır.
Yeni Başlayanlar İçin Multimetre Nasıl Kullanılır?
Bir Multimetreyi Okumak..
Bir multimetreyi düzgün bir şekilde okumanın anahtarı ondalık ayar kavramını anlamaktır. Tüm elektriksel büyüklüklerin değerleri sayı olduğundan, birimlerin dereceleri arasındaki farkı bilmek çok önemlidir. Örneğin, 1 amperde 1000 miliampere eşit olduğu için amper ve miliamper arasındaki farkı bilmelisiniz. SI birim sistemi ile ilgili temel bilgileriniz, ondalık sayılar arasında hızlı bir şekilde dönüştürebileceğiniz noktaya açıksa, o zaman bir multimetrenin nasıl okunacağını öğrenmenin yarısındasınız demektir. Aslında, ondalık sayıların dönüşümü analog ve dijital multimetreler arasındaki en büyük “teknik fark” tır.
Analog sayaçlarda, ondalık sayıları manuel olarak hesaplamanız gerekirken, dijital sayaçlarda işinizi biraz daha kolaylaştırır. Bir multimetreyi nasıl okunacağınıza gelince, bunun için multimetrenizi çalışır konumda tutmanızı ve aynı anda deneyleri yapmanızı öneririz.
Analog Multimetre Nasıl Okunur?
Bir Multimetrede Ohm Nasıl Okunur?
Adım 1:
Multimetrenizi ve bir örnek direnci çıkarın (denemek için iki veya daha fazla direnç alabilirsiniz)
Adım 2:
Multimetredeki direnç fonksiyonunu seçmek için kadranı kullanın. Bölümdeki en düşük aralığa geçebilirsiniz.
Multimetrede direnç fonksiyonunu seçin
Adım 3:
Test problarını dirence bağlayın ve ekranı gözlemleyin. Burada konsantre olmanız gerekir. Açıklama amacıyla, direncin değerinin 672 ohm olduğunu varsayalım (ki bu renk kodlama tekniğinden türetilmiştir)
Test problarını dirence bağlayın
Adım 4:
Kadran 200-ohm aralığını gösterdiğinden, ekran doğru okumayı göstermiyor. Neden? Çünkü direncin değeri aralığın dışında. Bu 200 ohm aralığında, multimetre yalnızca bu sayının altındaki direnci tespit edebilir ve ölçebilir. Yukarıdaki her şey daha yüksek bir aralık gerektirecektir
Adım 5:
Ve bu multimetredeki daha yüksek aralık 2000 ohm'dur. Bu nedenle, doğru bir okuma elde etmek için kadranı bu aralığa taşımanız gerekir. Göstergede aralık 672 olduğu için değer 672 olarak gösterilir. Direnç değeri 2000 ohm'dan (veya 2k ohm) fazla olsaydı, ekran hala düzgün bir okuma vermezdi.
Şimdi ölçüm ilginç uygun hale geliyor. Aralık anahtarını 2000 ohm'a getirdiğinizde değeri 672 olarak aldınız, değil mi? Şimdi 2k ohm'a taşımayı deneyin. Okumanın 672'den 0.67'ye değiştiğini göreceksiniz. Böylece, okuma 670 ohm anlamına gelen 0.67k ohm olarak okunacaktır.
Bir seviye daha yükseğe (200k ohm) gittiğinizde, okunan değerin 0.7k ohm'a dönüştüğünü göreceksiniz. Bu iki okuma arasındaki fark ondalık noktanın konumudur (0,67 ve 0,7'de nerede olduklarını gözlemleyin)
Bu aralık seçiminin temel olarak yaptığı şey, multimetrenin direnci ölçme yeteneğini genişletmektir.
Yukarıdaki örnekte, direncin değeri 3k ohm olsaydı, 20k-ohm aralığını daha fazla arttırıp seçmeliydik.
Bu, aşağıdaki adımlarda daha açık olacaktır.
Adım 6:
Okumanın 2.18 olduğu başka bir örnek. Peki bu direncin tam değerini nasıl tespit edersiniz? İlk olarak, aralığı kontrol edin.
Adım 7:
Şimdi ekranda gösterilen sayıyı alın ve geçerli aralık noktası ile alt aralık noktası arasına yerleştirin. Bu durumda, mevcut nokta 20k-ohm ve alt nokta 2000-ohm'dur.
Adım 8:
Değer 2k ile 20k ohm arasında değişen bu aralık arasında olduğundan, 2.18'in aslında 2.18k ohm olduğunu doğrulayabiliriz.
Adım 9:
Bu kafa karıştırıcı geliyorsa, bu değerin 2k'nin üzerinde olduğu bir ölçeği görselleştirin. “2.18” sayısının 2k'dan fazla olması gerekiyorsa, 2.18k olmalıdır. Doğru mu?
İlk denemede, aralıklar ve ondalık sayılar yanıltıcı olabilir. Ancak, daha fazla ve farklı direnç değerlerini denediğinizde, bir multimetrede ohm okumak daha kolay olacaktır.
Anahtarın, aralık seçiciye odaklanmak olduğunu unutmayın; ölçüm kısmı kolaydır.
Sigortayı Test Etmek İçin Multimetre Nasıl Kullanılır?
Multimetre Üzerindeki Gerilim Nasıl Okunur?
Bu ölçüm direnci ölçtüğünüze benzer. Direnç fonksiyonu yerine, multimetrede volt fonksiyonunu seçmelisiniz.
Çoğu multimetrede, DC volt ve AC volt bölümleri ayrıdır, bu yüzden ölçüm sırasında doğru işlevi seçtiğinizden emin olun.
Aralık seçimi, alt tarafta olduğunu düşündüğünüz voltajı ölçerken daha yüksek aralığı seçtiğiniz konumla aynıdır.
Örneğin, 9 voltluk bir pili test ediyorsanız, aralık işaretçisi 20 volt'u (DC) göstermelidir, çünkü bu ölçüm için en yüksek aralıktır. Ancak bundan sonra ekranda uygun bir değer gösterilir.
Bir multimetrede amper ölçüyorsanız, derecelendirmeyi kontrol ettiğinizden emin olun. Çoğu multimetre, 10A DC veya AC'den daha yüksek amper ölçemez.
Sonuç:
Bu kısa kılavuzun multimetre okumasının temellerini anlamanıza yardımcı olduğunu umuyoruz. Sadece fonksiyon ve aralık seçimi ile ilgili önemli noktaları hatırlayın ve yeterli pratikle ana multimetre test cihazı olabilirsiniz. Bir multimetrenin nasıl okunacağı hakkında herhangi bir yorumunuz varsa, yorumlarda bize bildirin.
Yeni Yorum